Norsk gatekunst i vekst

I de senere år har den norske gatekunsten vokst. Flere og flere verker dukker opp rundt i de norske storbyene, og er med på å prege gatebildet. Kjedelig betong og tomme vegger blir dekorert med flotte farger og motiver, og er med på å gi byene sjel. Noen ganger er motivene helt nye og unike, og andre ganger er motiveneberømte malerier som har fått en helt ny vri. Grafiti, paste up og posters er de vanligste formene for street art, og hver av disse formene setter sitt eget preg på bybildet.

Særlig Bergen og Stavanger har i de seneste årene utmerket seg som norske gatekunstbyer.

Gatekunsten i Stavanger

Stavanger har en årlig festival kalt NuArt som inviterer gatekunstnere fra hele verden til å komme og dekorere byen. Innbyggerne i Stavanger stiller frivillig egne bygg og låver til rådighet, slik at gatekunstnerne har et lerret til det neste mesterverket deres. Gatekunsten har i høy grad bidratt til å gjøre byen mer sjarmerende og spennende for besøkende turister.

Gatekunsten i Bergen

Gatekunstscenen i Bergen hadde sin begynnelse tidlig på 2000-tallet da den kjente gatekunstneren Banksy var på besøk. Siden da har flere og flere kunstnere kommet til og bidratt til bybildet med gatekunsten sin. Særlig området rundt Vågsbunnen har de senere årene sett en oppblomstring av veggmalerier og lignende gatekunst.