Berømte malerier

 

Kunst er alltid subjektivt, og det finnes knapt kunst som kan kalles universal. Likevel er det noen verk som skiller seg ut som ekstremt populære, og som oppnår internasjonal berømmelse. Grunnene til dette kan være mange. Noen malerier blir berømte på grunn av kompliserte historier og mystikk rundt motivene, mens andre blir populære på bakgrunn av kjente kunstnere eller rett og slett at maleriet i seg selv er imponerende.

604px-mona_lisa_by_leonardo_da_vinci_from_c2rmf_retouchedMona Lisa

Vi kan starte med verdens kanskje aller mest berømte maleri, nemlig Leonardo Da Vincis Mona Lisa. Dette maleriet er berømt for flere ulike årsaker, og i de senere årene fikk det en ekstra boost med boken og filmen Da Vinci koden. Mona Lisa har et litt smålurt smil om munnen, noe som har fått mange til å lure på hva hun eventuelt har å skjule. Teorier inkluderer at hun er gravid, og her er det mange tilleggsteorier i forhold til hvem som er faren. Noen mener det er Da Vinci selv, mens andre mener det er en rik italiensk adelsmann. En helt annen teori er at Mona Lisa slett ikke er en kvinne i det hele tatt, men heller Da Vincis yngre, mannlige elsker.

Sk706px-the_screamrik

Fra Norge har vi Skrik av Edvard Munch som vår representant på listen over verdens mest berømte malerier. Maleriet portretterer menneskelig angst og ensomhet på en gripende måte, og dette er en av hovedgrunnene til at maleriet har fått så stor oppmerksomhet internasjonalt.

The Persistence of Memthe_persistence_of_memoryory

Et maleri mange kanskje kjenner uten å kjenne navnet på er Salvador Dalis The Persistence of Memory. Dette er et bilde de aller fleste har sett, og mange tenker på det som bildet med de smeltende klokkene. Dette maleriet fra 1931 er en kommentar til samfunnets besettelse rundt tid, og hvordan dette kan påvirke vår livskvalitet og hva vi ender opp med å legge mest verdi ved i livet. Det spekuleres også i hvorvidt Dali også var inspirert av Albert Einsteins relativitetsteori, som kun var 25 år gammel da Dali malte dette bildet. Dette er et av Dalis mest berømte verker, og et av de mest kjente maleriene i verden.