Tilbehør og bilder

Alle har i dag mobiltelefon. En mobil som kan ta bilder og videoer er helt vanlig. Kunst er et begrep i stadig utvikling. Mange former for kunst finnes, og det er stadig nye idiskusjoner om dette. Er tatoveringer en kunst? Er piercing i ansiktet og kroppen kunst? Hvem bestemmer alt dette, og avgjør hva som er hva? Er mobiltelefonen og tegningen på den kunst?

Tilbehør og grenser

Det er ikke alltid klare grenser for hva som er tillatt og hvor alt stopper med kunst. Vi mennesker har en umettelig appetitt på tilbehør til våre tekniske eiendeler som mobiltelefonen, klokken, datamaskinen og flere duppedingser. For kunstnere er kanskje ikke duppedingser inspirasjonskilder, men kunst og kunstneres arbeider er noe som kan nytes på mobiltelefonen. Mange former for kunst er atskillig nærmere med mobiltelefonen og tilbehøret fra teknikkdeler som vi trenger.

Vi kan lese om kunstnere på telefonen og flotte arbeider de har. Som ung gutt, og 11-åring i 1934, flyttet Jakob Weidemann til sin mor i Oslo. Weidemann regnes som en av de viktigste innen norsk modernisme på 1950-tallet. Han var foregangsperson for abstrakt maleri i Norge. Det var ingen mobiltelefon oppfunnet da han startet ut. Hans inspirasjon kom oftest fra naturen. Jakob Weidemanns verk «Storfuglen letter» (1959) er av “Morgenbladets 12 viktigste kunstverk”  utkåret til ett av disse kunstverkene. Hent det frem på mobilen og se hvilke effekt det har på deg.

Weidemann og mobiltelefon på museum

Er mobilen eller tilbehørene en del av sekken som rommer all kunst? Noen sier ja, andre sier nei. Det viktige er nok at mobiltelefonen, uansett hva slags utforming den har, er kommet for å bli og vi forbedrer dens kvaliteter gjennom tilbehør som hodetelefoner. ladere, batterier, deksler, powerbank, skjermer, gaming hodesett, smartklokker og en del mer nyttige tilbehør. 

Kunstnere og behovet for mer

 “Gammeldagse” mobiltelefoner og andre tekniske løsninger har alle plass på Teknisk Museum. Museum er ofte ekstra hjem for all slags mulig kunst. Jakob Weidemanns malerier blir neppe stilt ut på Teknisk Museum. Mobiltelefoner er tingen vi alltid har med oss, og kunstnere som Weidemann med tyngde på arbeider av ekspressiv, lyrisk abstrakt, men er kanskje ikke ditt øverste søk på Google. Det flotte er allikevel at tilbehør og skjermen din som lar deg søke opp kunstmalers som Weidemann som har bidratt med eksepsjonell kunst, farger, utforming og detaljer som vil glede deg. Kunstnerhjemmet til ham og hans kone er overdratt til stiftelse som bruker eiendommen til hjem for yngre kunstnere.

Ut på tur, men aldri sur

På dine mobilsøk i dag, få med deg Weidemanns monument arbeider i Steinkjer kirke, og Store Maihaugsalen på Lillehammer. Weidemann er utdannet i Bergen, ved Kunsthøgskolen i 1939, og Statens Kunstakademi i 1941. Han mottok Anders Jahres Kulturpris i 1994.