Satirisk gatekunst

Kunst er håndverk av mange slag. Det kan være å male eller skulpturere, tegne eller sy. Det kan være å sette sammen klosser av tre eller dekorere et rom slik man liker det. Men kunst skal være noe mer enn noe fint eller utrolig, det skal også vekke følelser i oss. Satirisk kunst kan provosere oss med nakne kropper og kroppsvæsker, eller det kan sette sammen ting som ikke hører sammen. Som regel vil kunstneren si noe, få oss til å våkne.

En kunstner som driver med satiriske kunstverk, er artisten med navnet Banksy.

Banksy – en ukjent kjendis

Det er egentlig ingen som vet hvem Banksy er, og måten han gjør ting på er finurlig. Han driver med graffiti, og en graffiti-artist må som regel gjemme seg for politiet. Nedspraying av husvegger og tog er aldri positivt, og var noe politi og myndigheter slo hardt ned på tidligere. Senere ble de enige om et kompromiss der artistene fikk dekorere enkelte vegger som ble plukket ut på forhånd.

Men Banksy vil fortsette å leve i det skjulte. Og på den måten blir han også enda mer populær. Så hva er det Banksy vil få fram? Vel, det kan ha noe med dette anstrengte forholdet til autoritetene å gjøre, men det viser seg også at han er imot militærmakt og kapitalisme også.

Lang erfaring

Kunstneren Banksy er mest sannsynlig i 40-årene og har lang erfaring som selvlært kunstner. Dette lærte han gjennom tegning og graffitispraymaling midt på 90-tallet. Da lå han som regel gjemt under t-baner og skur, men når ingen så han sprayet han kunstverk med både satire og humor. Formålet var å provosere den etablerte samfunnseliten. Og det klarte han til en viss grad. De tok han nemlig i stedet til sitt bryst og åpnet flere galleri og utstillinger med ham i stedet. Om han dukket opp er det ingen som vet, bortsett fra noen svært få. For malerier og graffiti signert av han selv var å finne på veggene da dørene åpnet.

Kunsten hans vil vekke oss

Banksy mener nok at de fleste av oss er i dvale. Han har til og med endret på reklameskilt uten at folk har lagt nevneverdig merke til det. Det har likevel irritert de store merkevarene som føler seg lurt.

Noen av Banksy sine mest kjente verk er Bomb Middle England og Charles Manson hiking anywhere. Disse er laget i sjablonger. Det vil si at Banksy har brukt en metode der han først skjærer ut figuren på en sjablong (kan være overhead-film), og deretter sprayer slik at sjablongen selv danner figuren på veggen. Sjablonger kan man lage selv og bruke til det meste av dekorering i hjemmet også. På nettisiden partyking.no finner man alt man trenger for å komme i gang.