Mote er kunst

Det er ikke alltid man tenker over det. Alle timene med tegning og planlegging som ligger bak genseren, jakken eller kjolen du har på deg. Alle ideene designeren, eller kunstneren som han eller hun også kan kalles, har hatt og som ikke har vært gode nok, men som likevel har hjulpet på veien til nettopp den kjolen du har på deg. Med akkurat det snittet, den lengden, de ermene og den fargesammensetningen. Å være designer et blant de mest kreative yrkene som finnes!

Det er lettere å se sammenhengen mellom mote og kunst hvis man tenker på fremvisninger på catwalken og “fashion week” som holdes rundt omkring i de største motebyene i verden. Det er virkelig fargerike show og med alle kreasjonene modellene har på seg, tror jeg de fleste vil være enige i at mote er kunst. Designere må ha kunnskap om hvilke farger som passer sammen, hvilket stoff de skal velge til de forskjellige klærne som passer til plaggets bruksområde, samt hvordan man skal klippe og sy plaggene sammen for at de skal få en fin passform.

Alt dette må tegnes og planlegges på forhånd. Hvis man for eksempel skal designe en boblejakke, som for eksempel en jakke fra parajumpers, må designeren studere de forskjellige mulighetene. I dette tilfellet har han bestemt seg for å lage en ekstremt slitesterk jakke som passer til kaldt vær, vind og snøstorm, men likevel beholder et stilig design. Designeren har også tatt et moralsk valg om å ikke bruke ekte pels på klærne han designer.

Nå tenker du kanskje at man må være et motegeni for å kunne sy sine egne klær. Det trenger man ikke. Ved å søke på google finner man flere sider med tips, informasjon og oppskrifter til hvordan man kan sy sine egne klær. Det er bare å finne frem målebåndet, gå til innkjøp av stoff med mønsteret og fargene du vil ha på din neste kjole og sette i gang!

Man må kanskje prøve seg frem noen ganger før det blir bra, men det er en del av den kreative prosessen. Hvis du er ekstra interessert i mote og klesdesign, tilbys studiet bachelor i klesdesign og kostymedesign på kunsthøyskolen i Oslo. Kanskje du er Norges neste stjernedesigner? Norske designere viser frem sine kolleksjoner på Oslo Runway, som setter fokus på at moten skal vises i sammenheng med kunst og arkitektur.

En annen måte å lage sine egne plagg på, og som kanskje er mer utbredt i Norge, er ved å strikke. Den siste tiden har dette blitt veldig populært også blant unge og det finnes mange oppskrifter på gensere, luer, votter og skjerf som får deg til å bli en av de mest trendy på skolen eller arbeidsplassen og som i tillegg holder deg varm og god hele dagen.

Det er bare å finne frem den kreative siden og begynne å kle deg i dine egne kunstverk!